Czy w jajkach jest gluten? Rozwiewam wątpliwości

Czy w jajkach jest gluten? Rozwiewam wątpliwości

Odkąd jestem na diecie bezglutenowej, często dostaję pytanie o to, czy mogę jeść różne produkty. To normalne, ponieważ każda wizyta u znajomych i rodziny może być pewnym dyskomfortem zarówno dla mnie, jak i dla nich. Kiedy ktoś zastanawia się więc, czy mogę zjeść np. kuskus na diecie bezglutenowej, nie jestem tym zdziwiona. Z lekkim uśmiechem jednak podchodzę do pytań o to, czy w jajkach jest gluten. Wyznaję jednak zasadę, że kto pyta, nie błądzi, więc odpowiadam.

Jaja a gluten

Pierwszy raz już kilka miesięcy temu ktoś z moich znajomych zaczął wnikliwie badać problem mojej nadwrażliwości. W końcu skoro kura je ziarna, a te z kolei mają gluten, więc w tych jajkach też musi być chociaż trochę. Rozczaruję wszystkich niedowiarków – w jajkach NIE ma glutenu. Możemy tę informację znaleźć we wszystkich wiarygodnych źródłach dotyczących diety bezglutenowej. Ja akurat unikam jaj ze względu na dużą nadwrażliwość, jednak nie ma powodu, aby rezygnować z nich bez konkretnych wskazań. Idźmy jednak dalej, bo są pytania i inne kłopotliwe artykuły spożywcze.

Czy w mleku jest gluten?

Tutaj również możemy być spokojni, ponieważ według tabeli ze strony celiakia.pl (polecam to źródło) widzimy, że glutenu nie zawierają te produkty:

  • mleko świeże,
  • mleko w kartonie,
  • mleko zagęszczane,
  • mleko w proszku,
  • kefir,
  • maślanka,
  • jogurt naturalny,
  • nieprzetworzony ser biały i żółty.

Nie uważam jednak, aby pytanie o to, czy w mleku jest gluten, było zabawne czy głupie. Jak wiadomo, osoby, które dopiero otrzymały diagnozę celiakii lub ich bliscy zmagają się z tym tematem, muszą przestrzegać ŚCISŁEJ diety przez całe życie. Odpadają więc produkty, w których są śladowe ilości glutenu.

Przeczytaj też, czy czekolada ma gluten >>>

Chociaż nie trzeba uważać na samo mleko, już inne produkty mleczne mogą być niebezpieczne, np. jogurty. Dodatkowo gluten zawierają napoje mleczne ze słodem jęczmiennym i oczywiście te z ziarnami zbóż. Bardzo dużo osób w dzisiejszych czasach ma również problem ze spożywaniem mleka (nietolerancja laktozy, kazeiny), dlatego zdarza się, że problemy z glutenem i mlekiem mogą ze sobą współwystępować.

czy w mleku jest gluten

W jakich produktach jest gluten?

Nie trzeba chyba mówić, że musimy uważać na zboża, jednak czasami i one mogą być zdradliwe. Warto mieć ze sobą tabelę (np. ze wspomnianej już strony), by mieć pewność, w jakich produktach jest gluten, jakie są bezpieczne i w których może on się znajdować. Jest to szczególnie ważne dla osób chorych na celiakię, ponieważ muszą przestrzegać ścisłych wytycznych. Gluten mogą zawierać nawet wędliny, nie wspominając już o parówkach. Jeśli więc zobaczycie, że producent oznaczył jakieś wyroby symbolem przekreślonego kłosa, nie jest to tylko zabieg marketingowy, a cenna informacja dla osób z celiakią.

W przypadku alergii, nadwrażliwości, nietolerancji warto ustalić szczegóły ze swoim lekarzem. Ja (póki co) nie mam stwierdzonej celiakii, więc od czasu do czasu pozwolę sobie na jakąś grzeszną przyjemność, choć raczej zdarza się dość rzadko. Nie chodzi tutaj o wyścigi, kto jest „lepszy” w przestrzeganiu diety. Ważne, aby mieć na uwadze swoje zdrowie i wiedzieć, w jakich produktach jest gluten. Co zrobimy z tą wiedzą, zależy tylko od nas.

Jeżeli chcecie wiedzieć, co u mnie, zostawcie subskrypcję na kanale Ania z podwórka i lajka na fanpejdżu 😉

3Komentarze

  • […] czy w jajkach jest gluten […]

  • Paulina

    Październik 13, 2018

    kiedyś widziałam w sklepie opakowanie jajek, na którym jest wielki napis bez glutenu, padłam

    moda na brak glutenu sprawiła, że firmy robią z ludzi debili

  • Ewelina

    Październik 1, 2018

    Hahhahaha jajka z glutenem 😀