Czy ryż jest bezglutenowy?

Czy ryż jest bezglutenowy?

Jest zazwyczaj pierwszym wyborem osób na diecie bezglutenowej jako dodatek do posiłków, zamiennik makaronu czy niektórych kasz. Powodów mamy kilka. Przede wszystkim jest tani, dobrze dostępny i można wykorzystać go do wielu dań. Czy jednak ryż jest naprawdę bezglutenowy?

Sprawdź na liście, czy ryż zawiera gluten

Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej lub ograniczasz gluten w codziennym spożyciu i szukasz alternatyw, ale nie wiesz do końca, co możesz jeść, a czego nie, na początku sprawdź listę produktów dozwolonych, np. na stronie celiakia.pl. Tam znajdziesz wszystkie potrzebne informacje. Zanim wyrzucisz jednak wszystko ze swojej lodówki i zastąpisz wyłącznie markami ze znakiem przekreślonego kłosa (ponieważ nie zawierają one nawet śladowych ilości glutenu), przeczytaj, czy na pewno aż tak restrykcyjna dieta jest dla ciebie. 

Przestrzeganie diety w poszczególnych przypadkach (w dużym skrócie):

  • Dieta bezglutenowa w celiakii. Ma ona szczególne znaczenie dla osób chorujących, ponieważ jedynie ścisłe stosowanie jej przez całe życie jest tutaj metodą leczenia. Oczywiście temat innych chorób powiązanych z glutenem jest osobnym wątkiem, ale to zostawiam specjalistom.
  • Dieta przy alergii na gluten. Zalecenia mogą być takie jak w celiakii, ale trzeba tutaj mieć na względzie rodzaj alergii oraz reakcji. Przy szybkiej i silnej reakcji może być wskazana całkowita eliminacja glutenu z diety. W innych przypadkach (oczywiście po konsultacji ze lekarzem) z kolei spożywanie produktów zawierających śladowe ilości glutenu nie będzie miało negatywnych konsekwencji. Warto też wspomnieć, że alergia może po jakimś czasie zniknąć. 
  • Dieta przy nieceliakalnej nadwrażliwość na gluten. Czy w tej sytuacji trzeba zawsze ściśle przestrzegać diety? Oczywiście lista wspomniana na początku artykułu również może cię obowiązywać, ale zazwyczaj spożycie produktów ze śladową ilością glutenu nie będzie miało przykrych skutków. Jak zawsze, każdy przypadek jest inny i wymaga wskazówek lekarza. Ja na początku przestrzegałam restrykcyjnej diety, a obecnie dostosowuje ją do reakcji swojego organizmu.

Ryż bezglutenowy – chwyt producentów?

Na wspomnianej liście znajdziemy ryż jako produkt, który naturalnie nie zawiera glutenu. Czy oznacza to, że możemy wziąć z półki jakikolwiek ryż każdej marki? Tutaj sprawa się nieco komplikuje.

Ryż w woreczkach może być przechowywany tam, gdzie znajdziemy również pszenicę czy inne zboża zawierające gluten. To stwarza ryzyko szczególnie dla osób z celiakią czy zachowujących dietę ściśle bezglutenową.

Oczywiście, jeśli producent zaznacza, że jego ryż w torebkach nie zawiera glutenu, będzie on faktycznie bezpieczny (nie jest to chwyt marketingowy). Właśnie dlatego trzeba koniecznie czytać etykiety. Można też bez problemu znaleźć ryż, który nie jest pakowany w woreczki. Dzięki temu bez problemu sami kontrolujemy, czy przypadkiem nie zaplątało się tam jakieś ziarenko pszenicy. 

Jak sami widzicie, odpowiedź na pytanie, czy ryż jest bezglutenowy, sprawia trochę kłopotu.

Sprawdź też:

Dlaczego warto jeść ryż, zwłaszcza na diecie bezglutenowej?

  • Jak już pisałam, jest on zazwyczaj tani, dostępny w wielu sklepach.
  • To doskonałe źródło węglowodanów, błonnika, magnezu, potasu i innych składników.
  • Uważa się, że m.in. ryż brązowy są pod tym względem bardziej wartościowy, ale nie znaczy to, że biały należy wyeliminować.

* Ja bardzo lubię wszystkie odmiany, choć zdecydowanie częściej sięgam po najbardziej popularny, czyli biały ryż. Dodanie do niego przypraw czyni go jeszcze smaczniejszym. Na słodko też, ale tutaj głównie z owocami i mlekiem roślinnym.