Czy płatki owsiane zawierają gluten?

Czy płatki owsiane zawierają gluten?

Owsianka z owocami lub innymi dodatkami to jedno z najpopularniejszych śniadań na naszych stołach. Prosta, pożywna i zaspokaja ochotę na słodkości – to dlatego tak bardzo ją lubimy. Co jednak z osobami na diecie bezglutenowej? Mogą ją jeść? Czy płatki owsiane zawierają gluten?

Owies a gluten

Owies nie zawiera glutenu. Czy oznacza to, że na diecie bezglutenowej można jeść płatki owsiane? Tutaj sprawa nie jest już taka oczywista. Tak jak pisałam w innych artykułach o tej samej tematyce, nawet żywność naturalnie bezglutenowa może zostać zanieczyszczona glutenem w procesie produkcyjnym.

Jeżeli więc mamy na etykiecie zdanie: „Może zawierać śladowe ilości glutenu”, na ścisłej diecie bezglutenowej nie powinno się go spożywać. Czy ja, mając jedynie nadwrażliwość na gluten, zjadłabym coś takiego? Pewnie tak, ponieważ nie przestrzegam tak ściśle swojej diety jak np. osoby cierpiące na celiakię. Zdaję sobie sprawę z tego, na ile mogę sobie pozwolić i przyjmuję ewentualne konsekwencje.

Ile glutenu może zjeść osoba z celiakią? Obecnie jest to maksymalnie 20 ppm (20 miligramów na kilogram).

Dlaczego to tak ważne, aby wiedzieć? Wiem, że osoby chore na celiakię spotykają się nadal z niezrozumieniem, wynikającym z niewiedzy innych. Zdanie: „No przecież kromka chleba ci nie zaszkodzi” pewnie usłyszał chociaż raz każdy chorujący.

To krzywdzące, ponieważ dieta bezglutenowa (stosowana przez całe życie) jest jedynym sposobem na walkę z celiakią. Zanim więc wypowiemy się na temat czyjejś diety, zastanówmy się, czy mamy odpowiednią wiedzę.

Czy płatki owsiane zawierają gluten?

Wracając jednak do głównego tematu, naturalnie płatki owsiane nie zawierają glutenu, ale mogą być zanieczyszczone nim. Jak to zweryfikować? Przede wszystkim trzeba czytać etykiety produktów i szukać magicznego zdania: „Może zawierać śladowe ilości glutenu”. Jeśli go nie ma, a na opakowaniu dodatkowo jest znak przekreślonego kłosa, świetnie – te płatki są całkowicie bezpieczne.

Płatki owsiane warto jeść z kilku powodów. Przede wszystkim mają wiele właściwości, są doskonałym źródłem m.in. błonnika, magnezu, żelaza i cynku, a do tego nigdy się nie nudzą, jeśli będziemy eksperymentować z różnymi dodatkami. Ja uwielbiam owsiankę na mleku migdałowym z masłem orzechowym i owocami. Nic prostszego!

Bezglutenowe płatki owsiane mają takie marki jak np.:

  • Incola,
  • Amarello,
  • Olejowy Raj,
  • Intenson.

Podobne wpisy:

Czy kukurydza ma gluten?

Czy w jajkach jest gluten?

Czy czekolada ma gluten?

Czy ryż jest bezglutenowy?